Pics by

AnneMieke

 

 

 

 

 

.

Tegenwoordig kun je met de meeste smartphones behoorlijk goede foto’s maken, en kost dat (buiten de aanschaf van je telefoon) bijna niets.

 

Een goede foto maken tijdens een turnwedstrijd of een theatervoorstelling, is echter niet mogelijk met een smartphone of normale fotocamera. Hiervoor heb je een professionele camera nodig, met zeer lichtgevoelige lenzen, snelle geheugenkaarten en meerdere goede accu’s.

 

Ik fotografeerde tot juli 2019 maar met één camera, een Nikon D850. Deze camera (alleen de body, dus zonder lens) kost al €3800, en een goede lichtgevoelige lens kost al snel tweeduizend tot enkele tienduizenden euro’s. En aan één lens heb je niet genoeg.

Een camera heeft niet het eeuwige leven, en een goede camera kan gemiddeld 200.000 foto’s maken voordat hij gebreken gaat vertonen.

Bij sport- of theaterfotografie worden heel veel foto’s gemaakt. Tijdens een lange dag fotograferen bij turnwedstrijden is een aantal van 10.000 niet ongebruikelijk.

Mijn camera heeft op het moment dat ik dit schrijf ongeveer 190.000 foto’s gemaakt in anderhalf jaar tijd. Dat betekent dat de camera niet heel betrouwbaar meer is. Ik heb daarom een extra camera aangeschaft, (weer €3800), zodat ik in ieder geval een backup heb, en ook om ze naast elkaar te gebruiken, zodat je verschillende lenzen tegelijk kan gebruiken. Want lenzen wisselen kost teveel tijd bij een wedstrijd.

 

Met alleen de camera’s en lenzen ben ik er nog niet. Daarnaast kost een goede, en snelle geheugenkaart zo rond €250 waar je er ook meerdere van nodig hebt. Ook een goede accu (waarvan ik er toch minimaal 6 nodig heb) kost minimaal €70.

 

Kortom, de kosten voor alleen de fotoapparatuur, lopen al snel op tot €5000 per jaar. En dan hebben we het niet eens over:

  • De vele uren, die we naast het fotograferen zelf, nog bezig zijn met uitzoeken, ordenen, uploaden en bewerken.

  • De vervoerskosten.

  • De kosten voor een goede PC, met voldoende geheugen en snelheid, om de grote fotobestanden te kunnen bewerken.

  • De kosten voor opslag, want aan een harde schijf met een paar Terabyte heb je niet genoeg.

  • De kosten van software om de foto's te bewerken is niet goedkoop.

  • De kosten van een website (incl onderhoud) en een abonnement van de diensten om de foto's online aan de sporters te kunnen laten zien.

 

Met deze gegevens kun je al snel opmaken, dat mijn prijs eigenlijk helemaal niet hoog is, maar juist veel te laag is, en dat ik al blij mag zijn, als ik mijn kosten eruit haal.

 

Waarom zijn de foto's zo "duur"?